Wat is een C02 drukregelaar?

bier tap

Wil je graag een biertap aanschaffen? Wie wil er nou geen thuistap? Bijna niks kan een koel getapt biertje overtreffen. En dat zelfs bij jou thuis! Bij de aanschaf van een biertap komen aardig wat dingen kijken. Naast een biertap kopen, heb je nog wat andere dingen nodig. Ten eerste moet je natuurlijk fusten bier kopen die je in de bier dispenser moet plaatsen. Daarnaast heb je koolzuurgas nodig. Dit is nodig om het bier van het fust naar de tap te persen. Dit worden ook wel C02 flessen genoemd. Voordat je feestje kan beginnen, heb je nog één ding nodig. De C02 drukregelaar!

Wat regelt een C02 drukregelaar?

Om de druk van het koolzuurgas naar het fust te regelen, heb je een C02 drukregelaar nodig. Deze drukregelaar monteer je op de koolzuurcilinder. De C02 drukregelaar heeft vier dingen. Dit zijn:

  • Een manometer. Die geeft de druk aan in de koolzuurfles.
  • Een manometer. Die geeft de druk naar het fust aan.
  • Een kraan. Hiermee kun je de koolzuur toevoer naar het fust dicht of open te zetten.
  • Een reduceerventiel. Hiermee kun je de druk naar het fust regelen.

 

bier tap

Hoe stel je de druk van het koolzuurgas in?

Vervolgens kun je de druk van het koolzuur gaan instellen. De instelling van het koolzuur hangt af van verschillende elementen. Het is afhankelijk van:

  • De koolzuurdruk in het fust.
  • De temperatuur van het bier in het fust.
  • Het verschil in hoogte tussen de tapkraan en het fust.

Een goed uitgangspunt voor het instellen van de C02 druk is 1 bar per 10 °C. Een fust van 10 °C is dus 1 bar, een fust van 15°C is 1,5 bar, et cetera. Dan is het nu eindelijk tijd om jouw eerste heerlijke biertje te gaan tappen! Proost!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *